Monday, 30 November 2015

Misi kembara Si Citam

Segmen GA dari diri sendiri dah tamat.
Sekarang kita punya turn pulak join segmen orang.
Hikhikhikhik!!!


Click banner for more info!!!

GOOD LUCK to me and you.

GIVEAWAY: 100 followers celebration!

UPDATE!!! UPDATE!!!!

Tarikh penyertaan dah pun tamat. Total 52 blogger join GiveAway ni!!!
Terima kasih di atas sambutan yang diberikan. Terharu!!!
Sekarang, tibalah masanya nak announced,

TIGA orang yang bertuah!!!

1. Cik Yaanie

2. Qistina Zahari

3. Aqilah Azmi


Jangan lupa check email ye!!

_____________________________________________

TERIMA KASIH 100 FOLLOWERS!!
Ehe..100 je kot!
 Memang tak banyak.
Tapi,
Without all your support,
I dont think this blog will survived.
Dan kerana kesudian korang menjadi follower, 
It has inspired me to keep on writing this blog.

Sebagai tanda TERIMA KASIH kepada kalian semua,
terimalah penghargaan kecil dari diri ini 
TOP UP bernilai RM10 kepada TIGA orang yang bertuah
yang akan dipilih melalui
Tapi, kenalah memenuhi segala syarat penyertaan yang ditetapkan.

~ Follow blog: singingzanna.blogspot.my
~ Create satu entry dengan title GIVEAWAY: 100 followers celebration by Zanna Ghazali.
~Copy banner dan linkkan semula entry ni.
~ Tinggalkan link entry dan email korang di ruangan komen ye.
~The lucky one will be contacted via email.

*Jika kurang dari 15 penyertaan, secara automatik giveaway ini terbatal.*


Tarikh penyertaan:

19 - 29 NOVEMBER 15


Monday, 16 November 2015

Perempuan & Make Up

Haloooo!!!
Aku nak keluar, tapi sementara menunggu orang ambik,
Aku sempat create entry ni dan menaip dengan kelajuan kuasa kuda.
Sebabnya masa aku berdiri depan cermin tadi,
Nak calit bedak kat muka, nak calit eyeliner kat mata, nak calit lipstick sikit kat bibir,
Otak aku sempat berfikir......

"Kenapa lelaki kalau tak make up muka tak nampak pucat pun?"
"Lelaki kalau tak pakai eyeliner, mata tak nampak bengkak pun?"
"Kalau muka tak handsome pun tapi takde make up, still ok je"

Aku pernah cuba tak calit satu apa pun kat muka bila nak keluar,
tapi bila terpandang cermin, aku tak boleh terima kenyataan tengok muka sendiri.
Hahahahahaha!
Aku bukanlah orang yang suka bersolek sangat, cukup dengan eyeliner and lipstick Nude color.
Tapi aku tak suka sikat rambut!
Tapi bila dah calit macam-macam, rambut tak sikat pun tetap muka nampak failed je.
Lelaki, gosok-gosok sana sikit, sini sikit,
Muka.....
Macam tu jugak!!

Arghhhhh!!
Stress!!
Member dah sampai, kena publish cepat-cepat!


CIAO!!!

Sunday, 15 November 2015

It's all about PARIS ATTACKS!

Bonjour!
For this entry, I'm going to fully use my broken English to talk about...PARIS ATTACKS!..
First of all, my condolences goes to all the victims who have died in the attacks last Friday night. It is really sad and extremely devastating. It was something that we never expect or imagined to happen. But....living in this era, we will always be served with full of surprises and please be pleasure with all the unexpected. NOTHING IS IMPOSSIBLE! Never come across in my mind to talk about all this such thing, but there's something has pulled my interest to open this entry.

Terrorism - MUSLIM
Friday the 13th - COINCIDENCE?
Syrian Passport - THE REFUGEE?


It really has brought to my attention and my concerns as I feels only wise people could think this not a coincidence but more likely a well-planned 'occasion'.
I'm pretty like the incident  date, as it falls on 13-Nov-15 and it's Friday!!! and it's a Friday the 13th!! And because of my curiousness, so I just Google and found something interesting; 

Friday the 13th, also known as Black Friday[citation needed], is considered an unlucky day in Western superstition. It occurs when the 13th day of the month in the Gregorian calendar falls on a Friday. 

Sources from Wikipedia.

Black Friday? Unlucky day? Why this date? Maybe it will be a date that everyone could easily remember as an unforgettable and horrific tragedy in the history of Friday the 13th. So when you think about the date, your mind will automatically rewinds back to the tragedy and your feelings will automatically change to grudge, hatred, anger and etc and the blame straight away goes to Muslim. I feel sorry to all Muslim around the world as were being hate, accused and discriminated by many parties for all the things that Muslim never done. Why the World could easily believe that all these tragedy or terrorism is cause by Muslim? Because you were fed with lies from Media and never exposed to the reality or the truth. I am truly hurts to see all over the internet and articles that people of the world started to believe that it caused by a Muslim and to see to protesters using a word 'EXPEL THE MUSLIMS'.



Syria,
My pray is always with you. 
I wonder if the rules to become a Terrorist, you must be a moron person. As in many articles said the police has found the Terrorist passport and they believes that the attacker was from one of the Syrian Refugees. What on earth!!! I wonder if it's a last minute planned to do this attack, and is it the passport was intentionally brought during the attack and intentionally wants the world to know who's the person behind the attack. I am soooo curious!

I bet everyone knows the never ending conflicts in Syria right now that forced the Syrian people to leave their own land and had to label themselves as Refugees. And I bet that everyone knows to that many countries has offered and welcome all the refugees to their country including my own country, Malaysia. Based on my logic thinking, this 'occasion' is just to bring more hatred to Islam and Muslim. Also, to stop many countries from accepting the refugees, so that all of them could be killed and die in their own land, die for being innocent. This 'occasion' is just to bring fear, trauma for NO REASON to the world! and to make sure there's no rising in Islam.

We are towards to the end of the world.

  • Lies will be considered truth.
  • There will be murders on the slightest of disagreements.
  • Liars will be thought as honest.

Short, but I think its enough to express my thinking and sorry for my 'awesome' English.
As long what is written here could be understand and reach to you, that's enough. Haahahaha!
Till then!


CIAO!!!!!!!!!

Tuesday, 10 November 2015

Yang indah itu selalu bersifat sementara.

Nak memulakan ayat pun dah tak tahu macam mana,
Sambil tengok Boboiboy, sambil tu jari jemari ni gigih menaip satu persatu perkataan untuk entry kali ni. Haihhh, susah betul nak cari kekuatan nak update blog. Sebabnya bila ada masa lapang, banyak pulak benda aku nak buat especially pergi merayap sana sini. Baru je 2 hari lepas RM1000 melayang repair kereta. Sob sob sob!!! First time kereta breakdown kat tengah jalan, menggelabah jugak kejap sebab sorang2 plus dah almost midnight pulak tu. Nasib baik masa breakdown, kereta tengah berhenti kat traffic light, tapi bila lampu dah tukar hijau, mulalah kereta2 belakang pulak yang menggelabah hon hon sana sini walaupun dah turn on hazard light. Plan nak melepak dengan cousin pun tukar jadi misi membantu, meneman sampai semua settle. Thanks to my Abah yang sanggup datang dari Putrajaya ke Bangsar tengah malam buta nak bantu anak dia. He is my Superhero!! Ada jugak terdetik kejap dalam hati, kalau ada boyfriend, tak payah aku susahkan Abah aku, kesian kat dia. Hmmmm..

Sambung cerita,
Lepas family dia balik ke Dubai, takde apa yang berubah pun. Sentap tu tetap ada tapi harapan tu tak pernah hilang. Still hoping for a good thing to happen, plus cara dia sendiri pun buat orang mengharap tapi tu semua aku tak pernah suarakan, simpan sendiri2 je. Bila kawan-kawan aku tanya dia bila nak kahwin, dengan confident dan yakin dia jawab, "Inshallah, June next year" which is he mean 2014. If you guys were in my shoes, apa korang rasa, mesti macam teruja kan bila a person that you really want to live with saying that. Tapi entahlah, masa dia jawab macam tu dekat kawan-kawan aku, aku rasa semacam. Sebab bila dengan aku, dia bukan nak cakap sangat about all the marriage thingy but suddenly with my friends selamba badak je cakap macam tu. But I did tegur dia, aku tanya dia kenapa pergi cakap dengan semua orang just like it was very sure while u actually not. If benda tu tak jadi nanti siapa yang malu and im the one who have to answer it to everyone. Women always have a strong sense untuk benda2 yang tak best ni. Yeah, for no reason aku blast dia macam tu cause for no reason I have strong sense that it will not happen as he mentioned. Dia tak cakap banyak bila aku cakap macam tu, he just only agree with that and apology.

His career,
He'd really enjoy working as Public Relation Officer in his Embassy. He loved his job so much, so committed, sebab memang tu impian dia and his life mission and vision is to be like his father, to be a Consular in Embassy. That's why dia kuat semangat nak sambung PhD, plus so far dia je yang dalam family ada highest education, and agak menjadi kesayangan dan kebanggaan ayah dia. But kalau life tak diuji, itu bukan dipanggil life kan? One day, Ambassador dekat Embassy dia kena transfer to somewhere else so they bringing new Ambassador to replace. But things didnt go well, dia tak baik dengan diplomat baru ni, it was not from him but it from the new diplomat. Normal la kan, dalam mana2 company, private or government sector mesti ada main politics, so thats what that new diplomat tu buat. He tried to bring all his people into that embassy and trying to kicking out semua orang2 lama especially yang baik dengan diplomat lama tu, and he one of the victim. Satu persatu orang kena, setiap hari diplomat tu cari salah orang, tapi si dia ni still dapat bertahan dekat embassy tu and fight for the right. Kerja macam biasa, tapi setiap hari dia mengadu stress sebab being pushed this and that, semua kerja pun ada je yang tak kena, itu silap ini silap. But he so determined, so he fight whatever he can. But day by day things are getting worst, dia punya pressure bertambah2 and bergelora dia punya marah dekat Diplomat baru tu. Until one day, Diplomat tu cakap dia dicutikan for a certain period until the investigation done. This part aku tak faham sangat apa masalah sebenar, sebab dia pun tak boleh nak reveal sangat sebab Private & Confidential, embassy punya cerita. Mula-mula kata dicutikan, tapi yang aku tengok macam kena suspended sebab dia tak boleh pergi kerja pun and gaji dia pun kena hold. Sebab dari minggu, jadi berbulan-bulan dia tak pergi kerja, walaupun macam tu dia tetap fight by bringing this thing to his father, then his father bring this issue to more higher authority.

Isi masa lapang,
Sementara menunggu result from Embassy, dia pun mengorak langkah to start his study for PhD, pergi jumpa supervisor dia to discuss pasal tajuk research and so on. One thing, even though dia stress yang sangat teruk, tapi dia still did his best to make me happy. So, most of his day dia banyak pergi buat consultation dengan supervisor dia, kuat semangat dia walaupun dilanda masalah. Once he settle his session dengan supervisor dia, dia akan chat dengan aku mintak pendapat aku untuk topic for his research. Setiap hari aku pun akan gigih memerah otak macam aku yang PhD tu. Ngeh ngeh ngeh!! Interesting, tapi untuk diri sambung study tu, minta maaf sangatttt cause i just cant. Aku dah malas, nak faham segala theory and all that, sangat dah tak minat. Balik cerita dia, setiap hari kitorang akan bincang and find the best topic for his research and finally i got an idea, aku suruh dia buat research about perbezaan in human resource between his country and Malaysia, something like that. Dia terus suka, refer to his Supervisor and the topic for his research ON. Aku rasa, supposed nanti PhD tu belong to me, haahaha!!! Topic accepted, then proceed to write a proposal pulak. Pun sama mintak tolong to give idea on giving an introduction and an explanation for proposal, sekali  jadi spelling and grammar checker untuk dia. So setiap hari, once dia update proposal dia, dia akan email kat aku to check macam aku pulak supervisor dia. After all the hard time, proposal submitted and accepted. Yeay!

Embassy story,
Aku rasa benda tu macam never ending story, aku nak tanya dia banyak kali pasal update terbaru pun tak berani sangat. Kalau jumpa dia pun, tengok muka pun serabut je, daripada sebelum tu tak simpan jambang, ada pulak jambang sikit, new style katanya. Just one thing this dia bagitahu, ayah dia dah pesan, dia kena standby from now sebab bila2 masa je dia kena balik Dubai untuk settle benda ni semua. Dengar je macam tu, pahamla aku kan. Againnnnn, kena berjauhan lagi just tak tahu bila je. Kena selalu standby and tunggu call je. March 2014, aku and the geng plan nak pergi Pulau Mabul on October sebab Airasia ada buat promo tiket. Aku ajak dia, tapi he was like 50-50 sebab macam dia cakap la, anytime je dia kena balik Dubai, tapi memandangkan tiket murah je RM100 return so aku belikan jugak untuk dia, jadi tak jadi itu kemudian cerita. Setiap hari aku resah gelisah bila yang dia kena balik sana, setiap hari jugak la aku tanya dia either ayah dia dah call ke belum. Huhuhu!! Dia pun dah makin down sebab tak nampak solution and tak tahu apa future dia dekat Embassy tu. So again, lepas buat plan pergi Pulau Mabul, aku and the geng plan suka2 nak pergi main ATV dekat Kemensah, same thing, aku ajak dia jugak and same thing dia tak berani nak promise to join sebab takut anything. Dia suruh aku proceed with all the deposit, so kalau takde apa2, dia akan join on the day nak pergi tu. At the beginning tu aku macam emo jugak sebab aku fikir aku just nak have fun before dia balik Dubai,but then fahamla aku kalau dia janji and last minute cancel lagi tak best.

13 April 2014,
Kitorang pergi main ATV and he joined!!! Happynya aku masa tu, entahlah, kalau boleh semua benda yang aku buat, aku nak dia ada. Tapi, yang ATV ni aku ajak dia sebab aku nak tolong dia release stress daripada duduk rumah sakit hati tunggu result and another thing nak have fun sebelum dia balik Dubai. Tu lah, dia tak pernah kecewakan aku and apa saje yang wish dia selalu akan cuba tunaikan. Dalam enjoy2 dia tu still nampak muka serabut dia, kesian dia tapi aku pulak dalam enjoy2 aku sedih pulak nanti dia nak kena balik Dubai.




14 April 2015,
Sehari lepas main ATV, tengahari tu dia call bagitahu ayah dia dah beli tiket flight on that day departure midnight. Terkedu aku dengar, aku nak hantar dia pergi airport dia tak bagi sebab dia tak nak aku balik malam2 buta sorang2 nanti. Nothing else to say, sedih sangat tapi relakan je. Just aku mintak dengan dia, update aku bila dah sampai airport, sebelum depart and masa dah sampai Dubai nanti and he really kept his promises.

15 April 2015,
"Sayang, i'm arrived in Dubai!"


~Then, begin another new life chapter that I never expect~

Monday, 2 November 2015

SURVEY: Blogwalking + BlogList with Zanna Ghazali

Hello! Hello!!
Bersesuaian dengan tajuk, ewahhhh!! Saya berniat nak memeriahkan lagi blog saya dengan kehadiran anda dan blog anda dengan kehadiran saya. Hahaha!!!

Tapi,
Saya perlukan sokongan anda semua dalam merealisasikan segmen ini dengan meninggalkan comment seperti;

Saya mahu!
I want!

Atau apa-apa saja
Saya menunggu jawapan anda, kalau tiada jawapan maka tiadalah segmen ini.
This survey expired on:

7 November 15

Episod seterusnya.

I'm back again,
Heheheh!! Dah masuk November dah, cepat betul masa berjalan. Sangat tak terasa and tak sedar kepayahan yang aku tempuh sebenarnya agak lama. Mood hari ni nak sambung cerita datang sebab, bosan duduk rumah. Hahahah!! Sambil menunggu janji seorang sahabat nak pergi makan sushi yang tak kunjung tiba, aku sempat la window shopping dekat http://www.colourscosmeticsmalaysia.com nak tengok2 Lipstick. Meriahkan hidup begini? Tak kerja ke? Aku off hari ni, sebab tu duduk terperap dalam bilik buat benda tak berfaedah sambil mengembangkan badan. Niat nak hidup gaya sihat tu ada tapi...nak memulakan tu..hmmm!! Aku tak bersedia...

2013,
Aku rasa tahun 2013 tu tahun yang sangat bahagia, happy and all the positive feelings are belong to it. Lepas setahun aku dalam dilema, aku ignore dan melarikan diri dari dia, Tuhan bagi balik perasan yang indah tu dekat aku. Hari-hari aku, aku fikir dia je. Perasaan nak kahwin tu sangat membuak-buak sebab aku rasa dialah yang terbaik untuk aku. 5 tahun kawan dgn dia, sikit pun dia tak pernah berubah, cara dia melayan aku. Makin sweet adalah, kalau pergi makan, aku nak chilli sauce pun, dia akan tolong ambikkan eventhough benda tu ada kat sebelah meja je, i just can go and grab it by myself tapi dia yang nak buatkan semua tu. Macam aku cakap tadi, perasaan nak kahwin tu membuak-buak sangat. Faktor lain pun ada jugak, sebab BFF aku pun dah kahwin so aku rasa macam aku tercicir, tapi faktor yang tu sebenarnya sangat tak boleh jadikan alasan utk kahwin. Sebab kita tengok orang dah kahwin, dah ada anak kita pun sibuk jugak. Ketentuan hidup kita diantara yang lain adalah sangat berbeza. Sekarang memangla aku cakap macam ni, tapi if back to that year, aku tak mampu pun nak fikir macam ni. One thing that I noticed, aku yang banyak beria soal tu, tapi dia agak 50-50 even plan for engagement ke apa pun langsung takde. Sendu jugak, tapi aku diamkan je.

Convocation day,
Sebulan selepas birthday aku, tibalah pula hari bahagia dia. Yang paling tak boleh terima, convo dibulan Ramadhan, memang bijak pandai jugakla Universiti dia tu tapi menerima dgn hati yang terbuka demi segulung Master. Yeahh, convo kali ni adalah convo untuk Master, and I'm the woman behind his success, hohohoho, kononnya!! Tapi, untuk convo kali ni, none of his family members are coming. But for myself, it's a second time attending his convocation. But this time, is a bit special sebab dia allocate aku dekat seat VIP under his Embassy. Seat betul2 kat depan stage tu, terasa diri ni sangat dihargai and feel so special. Since I'm alone during that day, dia siap minta tolong his bestfriend, Ammari untuk teman aku so at least aku takdelah lost or boring. Plus, Ammari tu dah kahwin, with our local and I attended the wedding, so i knew Ammari's wife. Adalah jugak aku kawan nak membatu kat dalam hall dekat PICC tu. Apa pun, that convo is the longest i ever attend, dah la bulan puasa lepas tu dari awal pagi around 8am start, pukul 3pm baru habis. Sebab?? Dia buat semuaaaaa sekali together untuk diploma ke apa semua, lemauuuu yang teramat sangat menunggu, bila keluar dari hall pulak, ada pulak meja2 yang tersergam indah dengan makanan dihidangkan. Sedihhh!! Tapi, dalam kepenatan tu, kita lupa sekejap bila kita tengok dia happy, dalam busy2 dia nak ambik gambar dengan kawan2 dia and all that, dia tak pernah lupa aku ke tiba2 tinggalkan aku kat belakang ke, he didnt do that. Aku tunggu dia sampaiiii habis semuanya, teman dia ambik gambar studio, dia ajak aku ambik gambar studio berdua dengan dia, tapi aku menolak. Aku rasa macam tak best nak ambik gambar berdua dengan dia, sumpah, masa tu dalam hati aku fikir kalau takde jodoh dengan dia, sia2 je ambik gambar macam tu, tapi takdela aku bagitau alasan tu. Aku just say tak nak sebab aku segan, tu je. Still, we both still have photo together tapi bukan gambar studio. Tu je, muehehehe!!!

Raya story,
Lepas bergembira dengan kejayaan, sampai pulak masa bergembira dengan Hari Raya, tapi bukan dengan aku. Lepas je hari convo dia tu, dia bagitahu dalam seminggu sebelum Raya dia akan balik ke Dubai, not only with purpose which to celebrate Raya, tapi sebab nak renew visa sekali. Macam tu la relationship aku dengan dia, always being apart, bila dah happy2 mesti lepas tu kena separated, but im already immune to it, so dah tak kisah dah. So, beraya la masing2 dikejauhan, hahaha! Tapi, aku dengan dia always keep in touch, always. Dia rindu dari sana, dia call, aku rindu dari sini, aku call. But untuk kali ni dia balik tak lama, just for 2 weeks macam tu, so aku pun terlebih chill la cause i know he wont be long there. Lepas dia graduate Master, he did tell me that he wants to pursue his study,  this time for PhD. We both always discuss on that and of course la aku jadi tempat reference dan pendapat dia which place is better to do PhD and so. Kalau nak cerita paras ketinggian education aku dengan dia, dia memang dah level Burj Khalifa tu dah, aku cukuplah sampai Diploma, lepas tu aku dah malas dah, niat ada nak sambung tapi sekadar niat jelah. But Alhamdulillah, walaupun setakat Diploma, but i have a good career, Inshallah! Cukup masa, so he returned to his second home, Malaysia. Since that, bila tiap kali jumpa, cerita aku dengan dia is about PhD. Kalau borak dekat whatsapp pun benda yang sama, tapi aku ok je. He has dream so I did my best to help him to achieves his dream, dia sangat teruja nak sambung PhD and to have a title Dr. Murad. Lepas survey sana, survey sini, he decided to pursue his PhD dekat Universiti Teknologi Mara (UTM). He did all the registration and one of the reason dia pilih UTM sebab he knows one the professor or something there so that boleh jadi dia punya Supervisor for his research nanti.

His Family,
From Convo, after that Raya and now his Family. Yeah, family dia datang Malaysia for few weeks, aku tak ingat sangat but agak lama jugakla. When he told me that his family coming, dalam hati aku terdetik, "ini ke masa dia?". Masa apa??? aku fikir maybe jodoh aku dah makin dekat, masa untuk jumpa dan kenal his whole family. Banyak aku fikir, beria sangatkan??!! Still, tu semua aku berangan sendiri je, takde pun aku cakap or suruh dia bawak aku jumpa family dia. So, during his family ada kat sini, aku tak banyak kacau dia, dia tak contact pun aku buat tak kisah je cause this is the only time he have to have fun and fully spend with his family. Busy life dia during that time, pagi kerja then lepas tu bawak family pergi sana sini. Off day, he brought his family to Cameron, lepas tu pergi Pulau Redang. Lepas semua tu, dia ada datang rumah aku to pass things to me. Dia kata mak dia belikan aku abaya from Dubai and some food is im not mistaken. Cantik abaya tu, very good quality tapi sampai sekarang tak pernah pakai lagi. Hahaahah!! Just that, he came alone to pass all that. Sebenarnya aku setiap hari menunggu bila la dia nak bawak aku jumpa family dia, tak penah pun dia cakap or plan for that, hati dah mula merasuk2 tapi aku chill je lagi. So, masa dia datang tu, dia bagitahu dia ada plan nak bawak family dia jalan2 Putrajaya. So, bukan aku yang buka mulut, but my ibu, dia immediate terus cakap nanti bawak la family datang rumah. Hmmm, ibu aku pulak yang beria and even planned to cook for them. His answer is inshallah, anything he let us know. Masa tu memang hati aku lagi kuat bergelora, jodoh nak dekat dah kot but then on the next day dia text aku and informed me that the plan has cancelled sebab his father is not feeling well. Aku???? Krik krik krik, tu jela yang aku mampu. So then, dah cukup masa family dia pun balikla ke Dubai.
Kesudahannya, dari 1st day until the last day his family here in Malaysia, aku tak jumpa pun or even dibawa jumpa.

Sentap jugak, tapi who am I nak bersuara lebih2 or to question him. Telan jela segala rasa dan berkecai semua angan2 aku tu. But I believe in someday.

Someday??? Yes, someday.........

Thursday, 29 October 2015

Life back to normal..

Haaaa, 2 bulan tak update langsung blog. Memang mengarut sangat, sekejap on sekejap off, ni semua punca sebab pergi holiday kejap awal bulan September hari tu. Lepas tu janji tinggal janji terhadap diri sendiri. Konon nak update sambungan cerita, tapi semua ke laut. Skrg bila rasa nak update PC pulak dah rosak, hard disk corrupt, pastu merasa la update blog guna Netbook yang kecik dan slow ni. Rasakan wahai diri!!! Hahahaha!!

Back to my story,
Tajuk bukan main omputeh kan! Tapi isi kandungan rojak tapi lebih melayunyaaa. Huhuhu! 
Lepas masing-masing pergi menjauh, sorang ke Melbourne, sorang ke Dubai, yang pulang ke tanah air dulu adalah aku. Then lepas beberapa hari ke minggu ke dia pulak balik ke Malaysia. Relationship?? Go on macam biasa, jumpa bila we both ada kelapangan. Hal yang lepas tu, pasal Siti Ampang tu, sikit pun aku tak ungkit or nak drag argue sampai hari dia balik ke apa. What's done is done, dengan dia, sifat aku sangat mudah melupakan, memaafkan dan sebagainya la. Sebab?? Perangai dia sendiri yang sangat cool dan matang. Dia balik dari Dubai pun macam2 dia belikan untuk aku, but thats not the reason why I can simply forget. Dari sudut positifnya, aku sendiri tak salahkan dia, sbb at some point aku tahu and sedar ada salah aku jugak yang last time aku buat perangai yg almost 1 year aku ignore dia. Aku rasa mana2 lelaki pun will do the same thing to fulfill their emptiness and in the same time trying to forget all the hurts that they suffer.

Bahagia,
Tu jelah yang mampu aku ungkapkan. We both jaranggggg sangat jumpa walaupun duduk takdelah jauh mana, sorang Ampang sorang Putrajaya tapi dalam sebulan tu 2 3 kali je kitorg akan keluar sama. Yes, jarang yang teramat sangat tapi we both cool with that, aku sendiri pun takde nak merengek, or nak complain susah nak jumpa ke apa. Masing2 busy dengan life sendiri, kerja and so on, kitorg jugak bukan jenis yang berwhatsapp 24 jam. Cukuplah setakat tanya buat apa, pesan suruh jaga diri, rindu2, muah2 sikit then dah, call pun sama. Just nak check dah balik kerja ke apa, org ckp just to show concern, tu jela. Kalau dia kat luar dgn kawan, aku pulak call pun no issue, just said ok, have fun and talk when u back home. Entahlah, relationship aku dengan dia sangat mudah dan simple, jarang sangat bergaduh kalau ada pun tak sampai seminit dua dah okay sebab dia tak suka benda nak drag panjang just sebab benda kecik. I was not like that dengan ex yang lepas aku rasa most of kita yang perempuan ni memang berperangai mcm tu, klu gaduh kita suka nak panjang2kan sampai sedalam lautan ke apa. I was so lucky and so thankful having him, even sampai skrg ni pun, aku rasa he's the best man i ever had. Haishh, sebut macam tu, sebak rasa dada. Part ni je puji dia tak sudah, rasa nak macam nak sudahkan cerita terus tapi kena kongsi dulu journey aku ni.

We're had so much fun together,
Yup, macam2 kitorang buat, merata kitorg pergi sama2. Pergi Perhentian dengan geng2 melayu aku, dia slumber redah je, but he knew them since awal2 kitorg kenal dulu. Being the only Arab dalam group tu bukan benda awkward bagi dia, dia boleh get along dengan semua orang. Makanan melayu semua dia hentam je, tak cerewet, sambal belacan tu relax je dia makan, favourite ye. Most of Arab people memang tak boleh masuk dengan makanan melayu ni, lidah dorang sangat tak universal macam kita, but he's different. Siapa tak happy kan dapat orang yang boleh melayan perangai kita yang pelik2 ni, and jarang say NO to me. That's how we spent our day together, jarang2 jumpa, tapi datang masa gila, kitorg buat plan last minute nak pergi sana, nak pergi sini. There's some time, bila kitorang jumpa, kitorg akan cakap pasal future. We both did talk about marriage, sebab masing2 dah rasa nak ke arah tu. Aku yang perempuan ni of course la kan, menunggu proposal je and so he is. Dia ada bagitau, perasaan nak berkeluarga ada dalam diri dia, he wants to have wife, kids. He wants somebody to be with him, to take care of him tapi deep inside him there's something yang buat dia cant proceed with what he want. Maybe dia tak ready in financial ke apa, I dont know. He never tells and never share with me, ego as man i guess. Aku pun okay, tak nak push dia tapi deep inside me pulak, he never knows how much i wanted  to end this relationship with marriage as soon as possible. Maybe rasa happy and bahagia yang melampau sangat dengan dia tu yang buat feeling aku lebih2 and membuak2 tapi tu semua simpan sorang2 la. Sejujurnya, setiap saat, setiap waktu aku mengharapkan hubungan aku dgn dia dpt pergi jauh. Sob..sob!!

01 Jun 2013,
It's my Birthdayyyyyy yang ke sesuatu. Hahaha!! Tapi, date ni jugak is my last birthday i celebrated with him. Why? Next episode nanti aku cerita, sekarang bagi hint sikit dulu. Anyway, tak meriah pun celebrate birthday tu, but thing that he did is enough valuable and memorable. Malam tepat masuk 01 Jun tu, dia buat surprise dengan kek terpacak depan pintu rumah. Dia tak bagitahu dia nak datang ke apa, but that night tengah2 malam pukul 12 ada orang tekan loceng rumah, ibu aku tak berani bukak pintu, so aku laju2 pergi lari nak bukak pintu tu, and bila dah bukak, he was standing in front with the cake. Happynya aku, senyum sampai ke telinga masa tu. So, invite dia masuk, potong kek depan ibu and kakak aku. Melepak la dia kejap kat rumah borak2 dengan ibu aku tengah malam buta tu sambil makan kek, cukup la mcm tu pun, aku dah rasa sweet sgt. Cukup time, dia pun nak balik so aku hantar dia sampai kat kereta and bye bye! Aku pun tak ingat if on the next day kitorg ada keluar ke tak tapi rasanya macam takde. Well, tak sedar pun moment tu dah dua tahun berlalu, tapi rasa macam baruuu je lagi, for that year jugak, tahun paling banyak aku dapat kek on my Birthday.

Rindu........

Friday, 7 August 2015

20 Signs Your Sister Is Actually Your Best Friend


Yuuu Huuuu,

Nak share sikit, i found this article quite interesting. Tak nak type banyak, korang just enjoy reading all the 20 signs. 

  1. You share many inside jokes - nobody make you laugh as hard as your sister.
  2. She'll always give you the best compliments - she looks like you, she has too.
  3. You both have to suffer through family events together - Bore snore. At least you can complaint together later.
  4. She will LIKE every single Facebook post and Instagram picture - It comes with the job description.
  5. You can do gross or evil things to her and she will forgive you - eventually.
  6. You grew up listening to the same music - and can impromptu harmonize a few lines together no problem.
  7. You never take her insults to heart - because she's your sister, so she clearly doesn't mean it.
  8. She always know what you're about to say - It's like you can read each other's mind.
  9. She will listen to every last details of your problems - because she actually cares. because you're her sister and stuff.
  10. She always has your back - she'll defend you to the end, even if you're wrong.
  11. You can raid each other's closets - double the wardrobe.
  12. You can obnoxiously flower each other with sisterly love - she pretends to hate it, but she totally loves it.
  13. You can lie at home and shove your faces with food together - zero judgement.
  14. She will always call you out when you're lying - she knows that guilty face.
  15. You both get so excited for each other when something good happens - New boyfriend? Job promotion? Let's party!
  16. You have built-in entertainment at all times - she doesn't have a choice.
  17. You guys joke about what the two of you will be like when you grow old - if you were funny when you were kids, imagine how funny you''' be when you wrinkly.
  18. She's your favourite person to mess with - after all these years, its really her fault; she should have seen it coming.
  19. She always there for you when you have a bad day - sometimes she senses it before she even sees you.
  20. She knows your deepest, darker secrets - the ones that nobody else knows. 




Thursday, 30 July 2015

We survived!

Hurmm hurmmm,
Lama pulak pegi tinggal blog ni. Raya punya pasal, bila dah stop kejap terus jadi malas, sampai la ke hari ni baru terbuka pintu hati ni nak update balik.  

Bila terkenang balik,
Rasa complicatednya hidup aku ni. Even sampai ke hari ni, saat sekarang ni benda yang datang dekat aku terasa susah dia. 

Nak sambung cerita,
Lepas balik dari Korea pun, aku tetap takde rasa nak jumpa dia tapi aku dah boleh nak bermesej dgn dia. Rupanya dalam diam, dia sampai message BFF aku dekat facebook tanyakan pasal aku, kenapa dengan aku apa semua. Aku masa tu sedar apa yang aku buat, tapi perasaan tu hilang, lenyap macam tu je. Siap luah perasaan dekat kawan lelaki aku, diorang punya solution kalau dah takde perasaan let go je. Tapi aku tak boleh, aku takde sebab nak let go dia, dia takde salah dengan aku, cuma aku je yang masa tu mcm culture shocked sikit, yelahhh.. dapat kerja best, tempat kerja best, environment baru, kenal orang2 baru. Tu lah dia, bila hati kita ni tak tetap, memang senang sangat berubah, bukan berubah sikit tapi berubah banyak. 4 years back, aku baru early of 20-an, kalau fikir2 aku rasa aku masih lagi tak matang masa tu. Macam2 dia usaha untuk dapatkan aku balik, sampai ada satu masa tu dia message aku dekat facebook luah kata macam2, dengan penuh sabar dia cakap dgn aku, dia akan bagi aku sebanyak mana masa yang aku nak, dia tetap akan tunggu aku. Sayang tu ada, tapi masa tu aku memang dah tersepit dgn si dia yang dekat ofis tu. Ya Allahhhh!! Tuhan je tahu macam mana susahnya diri ni nak lepaskan diri, setiap hari bergaduh and dia tak boleh terima kenyataan bila aku cakap aku dah tak nak rapat lagi dengan dia, aku nak jadi kawan macam biasa, macam orang lain. Tertekan sangat, sampai ada masa tu aku rasa aku macam nak berhenti kerja sebab aku dah tak tahan. Hati aku kuat nak pergi balik dekat dia, tapi yg seseorang ni betul2 menguji kesabaran, dan segala KE untuk aku.

After almost 1 year,
Yes, almost 1 year aku ignore dia, tak nak jumpa dia finally aku paksa jugak hati aku jumpa dia. Masa tu musim raya lagi, dia call aku dia cakap dia nak datang rumah, nak beraya nak jumpa family, plus dia ada barang  nak bagi dekat abah aku, dah lama dia simpan katanya. Hati ni beratttttt sangat nak bagi dia datang, tak rasa happy langsung nak jumpa dia. Tapi aku kata Okay jugak sebab aku bagitahu dekat diri sendiri jangan jadi kejam sangat. Sebab aku setiap hari aku fikir, apalah salah dia dekat aku, aku yang kelaut masa tu. So, aku bagitau parents aku yang dia nak datang, diorang happy dengar and they really welcome him. Dia sampai, aku bukak pintu dengan muka macam tapak kasut sambut dia. Terasanya diri ni sangat plastik dengan dia, aku tak boleh nak layan dia macam biasa, aku takde mood langsung, tak reti nak gambarkan situasi tu macam mana. Tapi, perasaan tu memang kosong, rasa malas nak layan, tak boleh nak dekat dengan dia, tu semua ada. Aku duduk sekali dengan parents aku borak2 dengan dia, tapi aku banyak diam dari bercakap. Dia cuba macam bagi hint dekat parents aku pasal aku. Tapi dengan muka sememeh aku cakap, aku penat kerja shift still tak biasa kejap kerja siang kejap kerja malam. Penipuan disitu kan, bohong je almost 1 year kerja tapi tak biasa2 lagi dengan kerja shift. Ibu aku tak faham apa, dia pun ye kan je, siap topup lagi cerita cakap kat dia yang aku memang banyak duduk rumah, tidooooo je. Kat situ terasa la macam cerita aku tu real sikit bila ada tambahan macam tu. Tapi yelah, siapalah yang sayur sangat nak percaya alasan macam tu kan?? Aku rasa kita yang perempuan2 ni kalau bab2 BF kita bagi alasan secubit garam pun kita punya sangsi, ragu2, was2 dah sampai level 100000!! Kan?!! Aku tahu hati dia wondering  yang banyak sangat, tapi dia ye kan je, takkan pulak nak argue depan parents kan. Borak2 kejap, makan2 sikit, then dia cakap dia nak balik, aku hantar dia. Yes, aku hantar dia sampai depan pintu lif je, rumah apartment je ponnnn. Dulu kalau dia datang singgah rumah, sampai ke kereta aku teman dia yeeee, tapi hari tu memang perangai aku memang serupa apa entah, aku hantar dia sampai depan pintu lif je. Nak say goodbye pun ala kadar je, sampai pintu lif nak tertutup dia tak nak lepas tangan aku. Tapi aku??? Itu hati ada serupa batu duduk!!!

Pujuk hati,
Lepas daripada tu pun aku masih berusaha untuk pujuk hati aku ni, cari balik apa yang hilang. Tak lama lepas dia datang raya tu, dia ada bagitahu aku dia nak pindah KL, itu je yang dia bagitahu, aku masa tu still macam endah tak endah je. Aku ada la tanya dia bila apa semua, tapi kat mana dia nak pindah tu semua aku tak tanya. Sampailah satu masa, lepas puas aku pujuk hati ni, tiba2 aku sendiri datang mood nak call dia, nak ajak dia pergi makan. Aku masa tu dah nekad macam mana sekali pun aku nak patah balik dekat dia, so aku pun call dia dengan gaya macam takde apa, chill2 je aku ajak dia pergi makan. Aku cakap aku teringin nak makan Nando's, tapi masa tu aku pulak rasa macam dunia aku yang tunggang langgang bila dia bagitahu dia tengan busy pindah. Tersentap aku kejap bila dia tak bagitahu pun yang dia tengah pindah, dia cakap kalau dia sempat and ada masa dia datang jumpa aku then pergi makan2. Tapi dia tak datang pun, masa tu baru aku rasa macam beribu sesalan tapi aku tak salahkan dia pun, aku tahu aku punca so aku yang kena telan semua benda yang jadi. Tapi dia, dia tak penah kecewakan aku, berapa hari lepas tu dia datang ambik aku dekat rumah, then kitorang keluar. Aku bagitahu dekat diri sendiri, bodohlah aku klu aku losing this kind of man, aku ignore dia for about 1 year, tapi dia tetap boleh datang dekat aku, that time i realized how much he loves me. Aku tak ingat kitorg keluar pegi mana, tapi masa tu memang confession session aku dengan dia. We have a talk and we discuss, yang pasti layanan dia dekat aku tak pernah berubah. Sikit pun tak!!! Sebenarnya aku malu tiba2 nak terhegeh2 balik, tapi aku admit dekat dia that everything was my fault tapi respond dia sangat positive. Tertusuk jantung ni, aku cakap dgn diri sendiri, kalau dengan orang lain aku buat macam ni mungkin aku dah kena ludah kot. Since that, kitorg dah mula kerap keluar. Yang pasti, masa mula2 dia datang ambik aku, dia datang naik Myvi, aku ingatkan kereta sewa ke kereta pinjam ke, segan2 nak tanya tapi sebab curious yang sangat tinggi, aku bukak mulut, rupanya Myvi tu dia punya, dia beli but 2nd hand la. Terdiam kejap aku sebab baru aku sedar level aku ignore dia mmg tahap teruk sampai dia beli kereta apa semua pun aku tak tahu even dia dah berbulan dia kerja dekat Embassy dia pun aku lambat tahu.

We back as normal,
Yeayyyy!! Untuk first long distance relationship ni, kitorang survived. Kitorang back to normal, happy macam biasa, kerap keluar dating, sayang aku tu datang balik dekat dia. Tempat tinggal dia apa semua pun aku dah tahu kat mana and that was 2012, susah senang sama2, he even dari pakai Myvi dia dah ada life improvement tukar pakai Waja, dia beli cash and merata kitorg merayap dengan kereta tu. Tapi dalam bahagia tu, adalah tertimpa masalah jugak, lepas berapa bulan happy2 kitorang kena separate balik. Dia kena balik ke Dubai, apa sebab masa tu aku pun tak ingat. Yang nak diceritakan masalah tu, masa otw hantar dia pergi airport, masa tu dia yang drive. Aku plak suka main handphone dia ambik gambar sebab masa tu aku pakai Sony Ericsson Arc, takde front camera. Sepanjang aku kenal dia, aku tak penah ada sangsi dengan dia especially pasal perempuan, sikit pun takde. Entah kenapa masa tu tiba2 hati aku tergerak nak bukak Inbox dia, tu la kan perempuan punya instinct ni superb la. Bukak2 Inbox aku nampak ada nama Siti Ampang, hahahahha!! Sorry cik Siti yang tak dikenali, nama masuk dalam cerita. Kehkhekhekh!! First ayat aku nampak masa bukak tu I miss you, tak jadi baca terus scroll laju2 konon nak bukak dari first, rupanya banyakkkkk. Dalam dok scroll tu, nampak la ayat mesra, indah, rindu-rinduan cenggitu ha, menggigil tangan masa scroll mulut dah kunci rapat. Dia perasan aku semacam dia pun mula diam, dalam Inbox tu diorang macam couple yang sangat bahagia, caring, keluar berjemput apa semua, tak sempat scroll sampai paling first sekali, dah sampai KLIA. Dia park kereta, aku terus pass handphone dekat dia, dia keluar kereta ambik luggage, aku duduk keras dalam kereta beristighfar kejap, aku tak nak spoil keadaan, and aku tak nak marah tak tentu hala. So lama sikit, aku keluar kereta then dengan nada yang bajet2 cool tu aku tanya, "Who is Siti Ampang?" Dia terkedu kejap, then dia just cakap if aku tak suka dia boleh, and immediately dia terus delete message and number girl tu. Then dia cakap, dia takde perasaan pun dekat girl tu, even ada byk message yang berbunyi, "Sayang, I miss youuuuuuuuuuuuuuuu!!!" dia cakap its just a word, not comes from heart. So i decided to keep quiet and at one moment, i cried, thats all! I dont talk much but i still wait until he went down to the departure hall. Cuma ada la poyo2 sikit, aku tak nak salam dia, aku tengok dia turun escalator then terus jalan.

26 October 2012,
Few days after he flew to Dubai, aku pulak melarikan diri ke Melbourne seminggu, sambut raya haji kat sana. Hahkahahkahaka!!!! Masa dia dekat Dubai, and aku dekat Melbourne he message me on facebook nak pujuk aku, biasala mula2 tu ego lebih sikit la. Aku takde la beli number sana ke apa, angkut je maxis aku roaming kat sana, sanggup dia call dari Dubai untuk pujuk aku. Credit dia topup entah berapa hengget tu cakap seminit dua dah putus, sbb dah habis. Dia cakap, "when we both back, we discuss." Tapi masa aku kat sana and tengok effort dia, hati aku dah mula cooldown and tak fikir banyak sangat. Lagi pun aku masa tu dah ada jugak fikir, what u give u get back, so thats a lesson to me la. Aku pun last time ignore dia berapa lama, now dia buat hal mcm tu aku nak hangin pulak, so i just swallow it and accept it. Lepas aku balik dari Melbourne tu dia still tak balik lagi, i dont remember how long we've been separated, tapi yang kali ni punya long distance, we dont use skype or YM anymore, kitorg banyak guna viber and masa tu hati aku sangat kental, cekal and tetap dengan pendirian.




Bajet2 layan perasaan. Hekhekhekhe!
Tapi ni semua dah lepas, apa yang aku tempuh sekarang ni, saat aku menaip ni sangat memenatkan, memeningkan, meroyan pun ada kot. Hahahaha!! Kadang2 rasa macam nak give up, down, sedih tapi Alhamdulillah, i managed to stand and face the day with Smile. Sekarang aku lebih positif, and always believes in Allah's plan.

Will continue...

Tuesday, 21 July 2015

Ziarah kubur ketika Haid

Haaa, 
Entry kali ni lain macam sikit sebab dua hari lepas ada berlaku kematian dalam family saya which is my uncle. Dah sudahhh, dalam kepala fikir macam mana nak buat ni, tengah red light pulakkk. Tapi saya tetap pergi. Dah la jarang jumpa ditambah pulak tengah raya ke-dua, jadinya baik pergi. Kenapa nak tulis entry pasal benda ni? Sebab saje nak share pada korang2 yang tak pasti, ragu-ragu macam saya. Sebab kebanyakkan dari kita ni, dari dulu banyak dengar dan ikut orang dulu-dulu cakap, kita tak banyak buat research atau bertanya untuk dapatkan kepastian. Orang kata tak elok, kita pun ye kan je, lepas tu kita pulak bawak info tu sampai ke anak cucu kita. Hahaha! Apa pun, dalam yang dilarang tu mungkin ada baik dia.

Yang pasti,
Saya kat sini cuma nak kongsi je untuk rujukan masa depan. Untuk para wanita yang sedang red light nak ziarah kubur adalah boleh dan sunat. Mungkin ada yang kata, haid tu kotor jadinya kita tak elok masuk kawasan perkuburan and so. Should be no problem, melainkan ibadah macam puasa, solat, baca Al-Quran, ziarah kubur tak termasuk dalam ibadah but it even good sebab menziarah kubur tu lagi akan mengingatkan kita kepada kematian dan akhirat. Cumanya, janganlah meratapi sesebuah kematian itu, kalau yg macam tu memang dilarang. Gitewww! 


To Him we Belong and to Him we shall Return


Sedikit sumber sebagai sumber rujukan,

Menurut ulama’ aliran mazhab Hanafi, ziarah kubur adalah disunatkan kepada lelaki dan wanita. Rasulullah s.a.w. sendiri telah pergi menziarahi perkuburan Baqi’ dan mengucapkan salam kepada orang yang telah mati dengan doa baginda yang bermaksud: ‘Selamat sejahtera wahai penghuni rumah orang yang beriman, dan kami kelak Insya Allah akan menyusuli kamu’. Nabi s.a.w juga bersabda: "Dahulu saya pernah melarang kamu menziarahi kubur tetapi sekarang boleh kamu menziarahinya, kerana menziarahi kubur itu boleh mengingatkan kamu kepada kematian” (Hadis riwayat Imam Muslim), dan pada lafaz yang lain “(menziarahi kubur) mengingatkan kamu kepada akhirat." Manakala Jumhur fuqaha’ pula, mereka menyatakan bahawa ziarah kubur adalah sunat bagi lelaki dan makruh bagi wanita. Ziarah kubur bagi wanita dianggap makruh kerana jiwa wanita yang lembut akan menyebabkan emosi mereka mudah tersentuh dan seterusnya akan membawa kepada ratapan dan tangisan. Menurut ulama’ aliran mazhab Maliki, larangan (makruh) ini hanyalah kepada wanita muda, tetapi bagi wanita tua yang sudah tiada ada ‘keinginan ‘, maka hukumnya sama seperti lelaki. 

Ringkasnya, ziarah kubur adalah sunat juga bagi wanita sekiranya ia dapat mempastikan tidak melakukan perkara-perkara larangan seperti meratap dan meraung. Begitu juga, perlu menutup aurat dan tidak bercampur bebas dengan lelaki yang bukan mahram. Tidak pula disyaratkan bersuci daripada hadas kecil atau hadas besar bagi mereka yang menziarahi tanah perkuburan. Justeru, diharuskan wanita haid untuk menziarahi kubur.



Thursday, 16 July 2015

Selamat Hari Raya!

Sesuai dengan tajuk entry,
Saya nak ucapkan:


Tambahan sikit,
Sakit betul telinga ni mendengar lagu raya yang diberi nafas baru. Sesungguhnya 'nafas' baru itu sangat 'berbau' longkang, 'berbau' puaka dan macam2 lagi. 
Korang enjoy ke dengar lagu raya yang diberi nafas baru tu? Dengan music yang ntahapaapantah, macam syok sendiri je buat music arrangement tu.
Mungkin aku takde jiwa seni dalam diri atau kurang penghayatan, huhuhu! Tapi sesungguhnya, aku merasa sangat terganggu dengan lagu raya yang diberi nafas baru tu. 3rd repetition, tettttttttttttt!!!!

Well, not much excites to celebrate Raya as an adult, ngeh ngeh ngeh! I want to be a kid again!!!!


~Assalamualaikum~


Monday, 13 July 2015

Aku dan kerja baru

01 April 2011,
Hari pertama aku ditempat baru. Kerja baru aku ni sebenarnya on shift, tapi kena masuk office hour dulu untuk sebulan, on job training orang kata. Hehehe!! Perasaan?? Aneka juadah ye, dalam otak fikir mana nak pegi nanti, nak jumpa siapa, apa nak buat sorang2 nanti? Excited? Of courseee!! Bila fikir balik apa yang aku study dulu dengan kerja aku dapat takde kena mengena langsung. Jauh panggang dari api, gitewww!! First time pergi kerja drive jauh sikit dengan jalan ingat ingat especially dekat roundabout yang nak ke KLIA/LCCT tu. Dua kali aku main pusing2 roundabout ye, tgk signboard pun tetap pening. Umm, masa ni si dia tak balik Malaysia lagi. Terkesan ye korang, masa kita happy, kita teruja, kita excited, orang yang paling dekat kita tu takde. Lain rasa dia when we share our excitement through phone/message, especially bila kita dapat respond macam, "ohhh, im really happy for you","enjoy your new job" and so. Aku tak nampak muka dia, aku tak tau nak tone kan message dia tu mcm mana, dia mmg betul2 join excited sekali ke or normal wish yang mcm kebanyakkan orang hantar. Apa pun, lucky im an independent person so akan just swallow the bitter and go on with my ordinary life with smile. Ececece! Sampai je main door nak masuk ke tempat kerja tu, aku dah mula rasa awkward sangatttt, sorang2kan, rasa pelik jadi orang baru ni, tak tahu mana nak pergi, ofis aku pun aku tak tau kat mana. Dah la kita ni ye ye je pakai formal, padahal company tu tak practise formal culture, no dress code, you can wear any casual attire. Tapi yelah, tak tau kan masa tu, buat muka tak faham jelah. One thing, nasib baik aku dah make friend with my batchmate few days before start kerja ni, jumpa masa report dekat people department, so dah exchange number. And lucky also, dua orang aku jumpa ni pun on job training sama dengan aku. Jadinya im not alone, ada la geng nak pegi lunch dan aktiviti yang sewaktu dengannya. Dengan itu, aku pun masuk ofis dengan geng, then i meet all new people inside there and everyone were so cool and friendly. Aku jela yang problem sikit sebab aku kurang bercakap dengan orang yang aku tak kenal, jadinya aku lagi banyak sengihhh je dari bercakap.

Kerja shift pun bermula,
Aku telah pun dipisahkan dengan geng2 yang lain sebab masing2 dah masuk team lain, team yang aku dapat pulak, aku sorang je perempuan dalam tu. Im the Cinderella and they are The Dwarfs, gahahahaha!! Aku dah mula dapat adapt my job task and working in shift, started to enjoy and love my new job and can get along and mix with all The Dwarfs kat dalam team aku tu. I feel special, cause im the only girl and they treat me nicely. Aku dgn dia still together lagi, tapi our communication mmg dah sangat2 kurang masa tu, most of the time aku yang banyak cari dia. Sometimes aku call or sms dia masa time kerja, just want to talk to him. Tapi kopakkkk masa tu, cakap berapa minit je credit RM10 lesap, dah la masa tu duit pun takde, baru nak merangkak balik buat saving. Bila aku off, aku selalu standby online YM, Skype apa semua, aku tunggu sampai pukul 3 pagi, tapi dia tak online. Yeahh, dia jarang sangat cari aku dan macam dah tak kisah sangat pasal aku. For the first few months aku kerja aku tetap gigih contact dia, nak cerita pasal kerja aku and suruh dia balik, huuuu!! Setiap kali cakap dengan dia aku akan tanya bila dia nak balik, tapi dia takde jawapan. So after that few months, aku pulak dah mula  jarang contact dia, YM ke SKYPE aku dah tak online, aku dah tak tunggu dia pun macam sebelum ni. Aku pulak dah jadi macam tak kisah dengan dia, rindu pun takde sampai nak mencengkam jiwa mcm awal2 dulu. He's no longer my priority, but my job is my everything plus aku dah makin happy dengan semua orang dalam team aku tu. Aku jugak dah mula rapat dengan seseorang dalam team aku tu, mula2 aku layan macam biasa je, macam kawan2 yg lain, tapi apa2 hal semua aku cari dia la sebab in my team I only trust him. Yang lain2 tu semua baik2 dengan aku tapi aku boleh rasa diorg mcm ada bad intention dekat aku. 

Sunday, 12 July 2015

Online shop

Awak semua!
Tahukah anda yang sebenarnya kita ada banyak pilihan lain lagi untuk mengembangkan perniagaan online selain menggunakan Instagram, Facebook dan Blog? Hahahaa!!gitewww. Entry saya dekat sini adalah sebagai informasi untuk mana-mana peniaga online yang tidak tahu atau nak cuba method lain untuk mengkomersilkan lagi business uolls.
Ahhh, dah bersepah2 balik dah bahasa, huhuhu! Yang saya nak share ni bukan website, bukan blog tapi its a phone applications either yang boleh didownload di Google Store or App Store. Saya dulu pun sebenarnya dulu penahla cuba nak buat online business and i did run it tapi tak tahan lama sbb saya tak dpt bagi 100% commitment to it. Yang tu satu, lagi 1 saya tak konsisten in promoting my online shop, takde target or specific product to sell. Main hentammm je, tak study market mcm mana. Awal2 nak start saya excited, sbb otak dah imagine mcm2 siap berangan ada side income yg banyak. Hahahaha!!! That is my mistakes, so people out there! Jangan buat kesilapan mcm yg saya dah buat.
Sebabnya, bila kita tak plan betul2, duit keluar banyak tapi yang masuk balik kat kita tak smpi berapa hengget pun. Saya terlampau terburu2 dan over excited, saya tak set amount untuk modal permulaan saya. Main beeeeeliiiiii je stock and all that lepas tu..merasa sendiri!
Bila saya tak boleh nak consistent, then mula la online shop saya tu terabai, hasil jualan pun tak balik modal. Stock pulak berlambak tersimpan, haihhh...rugi...rugi.
Lepas berbulan2 saya stop, bila tgk balik stock2 yg berlambak tu, saya mula fikir something. Saya nak buat stock clearance untuk semua stock tu, sbb nak simpan pun, sampai bila?? Space pun takde to keep all the stuffs. Then I started to figure out on how I want to sell it and where to begin.
Then, i found an advertisement about this phone apps so i download and explore it.

Mula2, saya jumpa Duriana. Nama kelakarkan? Logo dia pun mmg mcm durian. Lepas explore, rupanya agak meriah jugak org berniaga kat situ. Macam2 online shop ada dan agak senang jugak nak guna apps ni. Tak yakin mula2 siap uninstall balik ye. hahahah!! tapi apa2 kita buat pun kita kena nekad kan, so saya nekad la untuk teruskan, tu la org kata dah ludah jilat balik. huhuhu.


Friday, 10 July 2015

Long distance relationship

2010,
That is our first time being separated tapi aku go on life hari2 mcm biasa. Keluar sana sini dengan kawan2. Sometimes sorang2 je. Rindu dia?? Of course, so much. At early stage tu can say almost every nite we will sms or call. But most of the time tu, kitorg banyak webcam and chat through Yahoo Messenger and Skype. Yelah, masa tu whatsapp ke viber ke tango ke belum famous lagi.
Setiap hari aku akan tido lambat, sebab nak berYM whatsoever. With different time zone, omg!! Dia akan selalu online waktu malam, around 11pm waktu Dubai, pukul 3am waktu Malaysia. Gigih ye berjaga, tapi usually takde la berborak lama pun.

Time goes by,
Daripada sehari, dah jadi berbulan2 but we still remain, org kata survived la. Still kerap berYM,skype and so. Paling tak boleh blah tu bila difikirkan balik aku sanggup tu beli webcam semata2 nak berwebcam. Huuuuu, yelah, im still quite a baby that time. But peoples!! Dont get me wrong or fikir mcm, "yelah, org luar siapa tak nak kan" dan seangkatan dgnnya. Aku sememangnya happy dgn dia sebab sikap dia yg very humble, he respect me and treat me nicely and he really can get along with my family. First time he met my big families is on my sister's wedding. Big families mean pakcik makcik sedara mara semua la. Dia segan at the first time, tapi dia tetap datang and everyone was so happy talking to him especially aunties from my dad's side, orang Nogori. Mengekek2 diorg ketawa, mcm2 benda diorg borakkan, tetapp ye, tetappp walaupun speaking hentam kromo siap campur2 melayu. Lucky dia faham malay, just tak boleh nak cakap balik je. Single words macam tu dia tahu la. Why im too much describing about him? Sebab klu nak ikutkan pengalaman lepas aku it was not this good. Sepanjang hidup ni aku jarang bercinta, 1st masa sekolah dulu, gahahahahah!!! Then 2nd masa tgh jadi college student, then yg 3rd yg ada dlm cerita aku ni. Oh ya, why im saying its not this good, sebab 3 tahun bercinta 1st year je rasa sangat bahagia. Lepas tu true colours semua keluar. Minum, layan chemicals, weed, not just that, aku kena WWE wrestling, carut marut and final yg buat aku move on is kes kecurangan. Tapi bukan kecurangan biasa, dgn hasil intipan rupanya dah jadi 'instant' laki bini, smoke weed together and so on. Jadinya, aku decide utk pergi dari buang masa smpi la aku jumpa yg ni.



Monday, 6 July 2015

Lussonet


  • Lussonet - Hello dearies! This time, im about to share with everyone where to shop the luxury stuffs like Coach, Michael Kors, Kate Spade and etc. Jangan risau, online shop yang saya nak recommend  ni sangat boleh dipercayai. Sekarang ni dah macam trend semua gadis2, akak2, makcik2 kat luar sana guna branded handbag, wallet semua ni. And yeah, some of you pun mesti ada yang teringin nak pakai, but sometimes the price are killing!! Kan?? Kan?? So do i, teringin tapi kadang2 rasa mcm tak berbaloi je nak spend over RM1000++ just for handbag. But for me, its not necessary to have sebab saya lebih cenderung untuk bersederhana, gitewww!! Handbag yang harga RM300-400 pun saya dah rasa mahal. But, everyone got taste and so kan. So, nak dijadikan cerita macam mana saya boleh tershopping dekat Lussonet adalah kerana ibu saya. Dia dah lama teringin nak ada luxury handbag ni, yelah, tengok certain adik beradik dia pakai, of course la kann! Yang dia teringinkan handbag Louis Vuitton, haishhh..tak mampu saya nak beli semahal tu. Saya tukar brand dan carikan dia Coach, yang lebih affordable utk saya beli. Banyak online shop yang saya jumpa jual luxury stuff ni, with discount semua la, tapi hati tu 50-50 takut yang dijual tu Gred AAA apa semua tu walaupun website kata aunthentic. Cari punya cari, hati saya terpaut dengan Lussonet ni, i even google for the website review okayy. Why? Sebab saya nak belikan handbag untuk ibu saya and to surprise her for her birthday. Saya tak jumpa pun any bad review pasal Lussonet ni. After browsing, saya jumpa handbag Coach yg cantik dan harga yang menarik! Ada discount masa tu, harga bag tu around RM1500 KOT after discount become RM920, awesome kan?! Plus Express delivery ye, bukan Pre-order..means item ada dalam store mereka. Terus proceed with payment dengan hati yang tawakal. Isnin dapat barang sebab saya buat payment hari Jumaat atau Sabtu, berdebar2 nak tengok rupa handbag tu. And yeahhh!!! Barang tidak mengecewakan!!!

Sunday, 5 July 2015

Colour Cosmetics Malaysia


  • Colour Cosmetics - For women out there, cewaahhh!! Kepada semua para pencinta kecantikan, penggemar barang solekan yang selalu tercari-cari barang yang murah tapi berkualiti, online shop ni is the ideal place for you to find your desire stuffs. Macam saya, saya suka beli barang-barang make-up walaupun hakikatnya saya tak make-up sgt pun kalau keluar. Saya paling suka beli lipstick sebab saya adalah pengguna lipstick tegar. Selalu saya beli lipstick dekat farmasi je, macam Guardian, Watsons dengan brand-brand yang standard ada kat dalam tu. Tapi tak semua benda yang kita idamkan ada jual kat situ, lepas tu harga pun meriah jugak depends on type of make-up and the brand itself. Hasil pencarian saya kat google, saya telah berjaya menemukan Colour Cosmetics yang menjual segala alat solekan dan brand yg murah tapi berkualiti dan diimport dari luar. Harga lipstick uolls boleh dapat dengan harga dari serendah RM8.00!!!Menarikkan?!!! Lagi satu, brand yang jadi kegilaan kaum perempuan skrg, NYX cosmetics pun ada yeeee. 

Selamat tinggal pujaan

Perjalanan kitorg makin jauh,
Dalam setiap kesusahan dia, aku ada. Dan dalam setiap kesusahan aku, dia ada. Tapi sejujurnya, walaupun aku dah happy dgn dia, aku selalu rasa insecure dgn relationship  kitorg. Paham la kan, bila org luar ni, dah habis study ke apa confirm dia balik negara  dia. Tapi dia selalu yakinkan aku yg dia mcm mana pun dia akan stay dekat Malaysia, sbb dia dah duduk sini almost 10 years and his happiness and life is in Malaysia.

After go the through ups and down,
He finally graduated  for his Degree, and aku pun masa tu dah kerja kat tempat baru. Alhamdulillah, rezeki aku la, tak menganggur lama sangat. HikHikHik.. Ada la dlm 3 bln mcm tu, then aku dpt keje kat travel agency, kawan punya. Gaji pun ada la peningkatan sikit, dari RM1100/sebulan dah upgrade sikit jadi RM1500/sebulan.
Back to his graduated story, dia sgt happy when he managed to complete his Degree with flying colors. And i was invited by him to his convocation day, tapi masa tu cara dia ajak pun, entah la, ajak cukup syarat ke apa, i dont know. Or aku je yg rasa mcm dia ajak cukup syarat je, masa tu laa. Tapi aku rasa appreciated jugak la cuz dia ajak aku dtg. Dia jugak ada bagitau yg his father and his brother will attend for his convocation day.

Convocation day pun tiba,
Sampai ke tengahari aku masih kat rumah, 50-50 nak pegi ke tak. Dahla aku sorang, nnt klu dtg nganga pulak aku tak tau nak pegi mana, and in the same time segannya rasa kalau nak kena jumpa ayah dia. Abang dia tu mmg aku kenal cuz masa dorg run business restaurant tu, abang dia ada je and abang dia mmg tau relationship kitorg.
Aku gagahkan diri jugak pegi as a support to him. Gila ke girlfriend tak pegi, aku dulu masa convo pun, ex-bf tak call or msg wish congrats pun aku dah sentap. Inikan dah ajak dtg, tapi tak pegi. Aku gagahkan diri pergi, and smpi je sana aku call dia, ngam2 la jugak dia baru keluar dari dewan. Aku belikan a bouquet to congrats him.
And masa tu, for the first i met his father. His father was cool and at that time aku dalam hati fikir mesti bapak dia very islamic dan seangkatan. Dahla aku free hair, pakai pun so so je. But when he introduced me to his father, ayah dia yang hulurkan tgn untuk salam aku and he acting so cool.


Tuesday, 30 June 2015

Ramadhan Buffet 2015

Hiiii,

Macam tajuk yg dinyatakan tu, mesti ramai yg tercari2 tempat buffet untuk berbuka yg best sempena Ramadhan ni. Uolls mesti ada yang tercari-cari tempat yang ada buffet lain drpd yang lain. Sometimes boring jugak asyik2 makan menu yg offer Selera Kampung je kan.
Welllll, saya seorg yg suka kelainan and im a food hunter. Minggu lepas baru je lepas buka puasa dekat Palm Garden Hotel IOI Resort, Putrajaya.
Food not bad, banyk masakan melayu tapi puas hati. Sedap2 belaka, ada kambing golek, ayam golek, ikan bakar, sup gear box pun ada.
RM95 untuk Ramadan Buffet dekat Palm Garden tu ye. Saya bkn seorg pemakan kambing, tp melantak jugak masa buka puasa kat situ, daging kambing dia sgt lembut and yg penting tiada bau.
Menu dia sangat banyak ye, duduk sampai pukul 10pm ye, tu pun tak habis rasa semua sbb dh kenyang sgt.
Siapa2 yg nak cuba boleh contact terus Palm Garden Hotel IOI Resort sementara masih panjang Ramadhan ni. 
Senang je nak cari Palm Garden Hotel IOI Resort ni, landmark dia IOI City Mall Putrajaya tu..sebelah je. Wink wink!! Gambar takde, segan nak ambik. Hahaha!!
Silalah click pada gambar tu, utk direction and contact number.

~*~

Yang kedua ni, paling teruja sebab buffet yg disediakan memang lain drpd yang lain. Baru semalam pegi cuba, try, test. Sedappp. dan sy sgt suka!!
Siapa yg tak penah dengar or tau tempat ni..nahhh!! dipersilakan tahu.


FRESCA MEXICAN KITCHEN & BAR, AVENUE K
and
DOLLY DIM SUM

Bunyi perkataan Bar tu, macam ummm ummm sikit la kan..but trust me you guys can eat there without hesitate. Lots of people having iftar there. Apa menu buffet dia? Very simple, but you wouldnt feel regret. Harga??? RM89 nett
They serve Mexican Food, ada nachos n dip. Jalapeno grill dia..yummehhh!! They have spaghetti, ada lauk ayam and daging, dunno what its name, Chinese fried rice and most awesome it Dim Sum and Pau.
Their Dim Sum?! Its sooooo super yummy. If pergi makan situ, please spare your tummy just only for the dim sum. Their deserts quite simple and not many choice, just a chocolate brownies and cream caramel but once u try, u will go second.



I dont take lots of picture, because segan and was only thinking to taste all their food. Well, i give a thumbs up for them cuz serving a good food. Dont worry bout their halalness, they are serving HALAL dim sum. Nampak tak tu! hehehe!!



Saturday, 27 June 2015

Shoppertise

  1. Shoppertise - I was looking everywhere for lip scrub before. Siap pergi SASA ye cari benda ni, tapi harga I think so not worth it to spend. I search over the internet as well even in Mudah.my. Hahaha!! Jumpa, harga reasonable tapi saya sangat ragu-ragu dgn ingredients yg terkandung dlm produk2 dari kilang ni. Silap haribulan, bibir jadi mcm Angeline Jolie susah pulak. After non-stop searching, finally I found Shoppertise and a hand made lip scrub. Terus pilih flavour, bayar and wait for delivery! Shoppertise bkn jual lip scrub sahaja ye, they do have accessories, electronics, clothing and etc! There are an options to shop with them, either from website or you can just download their apps (android/apple).

Online Shopping Experience

Olaaa!!

Besides sharing my life story, I'm an online shopper freak, myself prefer to hunt for stuff like shoes, clothes, perfumes, watches over the internet. Here, I'm going to share with everyone my shopping experience. 

All I'm sharing here are based on my own experiences, I did purchase item from all of these online shop. Perhaps, it could help you guys and give a new experience and find your stuffs too.

If you have other online shops that you could suggest or recommend, please do share with me! Muahx!!!!

Monday, 22 June 2015

Susah senang bersama...

Sejak peristiwa yang lepas tu,
Relationship kitorg getting stronger. Aku makin happy dengan dia, lupa segala kisah silam dulu.
Dia sendiri siap jemput parents aku makan dekat restoran dia, and everything is on him!
That is the first time he met my family. Dan aku pulak, aku kenal abang dia and adik dia yg no berapa entah, tak ingatt!! kawan2 ramai yg dah kenal dia and kitorg pun takde nak cover line or denying anything. Whatever pun, sejak dr aku say yes to give a try tu, aku dah bgtau dkt diri sendiri.

1. dont put a really high hope on this relationship.
2. always be prepare for any consequences.
3. selalu percaya yg jodoh adalah ketentuan Allah.

Semua ni aku pesan siap2 dekat diri aku utk elakkan diri dari kecewa thp melampau, sedih yg berpanjangan dan mslh kemurungan. Awal2 aku dh sediakan payung sebelum ribut petir.

We succeed on our first phase journey,
Giteeww!!! Kitorg byk susah senang sama2 during our first phase..ada laa dlm setahun lebih ke 2 tahun.
Dia, gigih nak menghabiskan degree and nak hadap restoran dia yang dah mula terumbang ambing.
Pindah lokasi dari Cyberjaya ke Putrajaya, bukak second branch dekat dgn Wangsa Walk. A good start for him but actually is was not.
Yang aku pulak, serabut kerja dekat universiti tu. Dah la kontrak je, gaji aku kerja kat situ cuma RM1100, tolak sana sini..adalah RM900 aku dapat, masa tu 2010 tak silap aku. Dgn bos kat situ entah anti semcm dgn aku, bonus aku tak dpt sbb dia and kontrak aku dah nak habis masa tu tapi angin dah membawa berita yg Cik Bos ni tak nak sambung kontrak aku.

Masih meneruskan perjalanan,
Last time, lepas berapa bulan entah aku kerja kat universiti tu abah aku belikan kereta Hyundai i10 utk aku guna pegi balik kerja, tapi asalnya nak share dgn ibu aku. Kononnya ibu aku pun blh jalan2 since dia ambik option pencen awal. Sudahnya aku je yg guna sbb ibu aku tak berani drive.
Kereta tu aku masih guna smpi skrg, banyak jasa dia.
Kadang2 si dia ni akan pinjam kereta tu utk pegi kelas. So pagi aku sblm pegi kerja aku ambik dia dulu, then hantar aku. Petang aku habis kerja dia ambik.
Aku dan kereta tu jugaklah jadi peneman bila dia kena pergi restoran dia yg kat KL tu.
Macam tu lah life rotation aku sampailah kontrak aku habis dekat U tu.

Phase two..menyusul nanti.......

Sunday, 21 June 2015

Sambungan... dari Part 5 - Selanjutnya

Memang relationship aku dgn dia tak habis kat situ je. Lepas ada salah faham tu, aku telah meng'ego'kan diri. Dia sms, call, semua aku tak layan.
Maybe kemahuan hati dia yg sgt tinggi masa tu, dia terus dtg rumah. Bkn jumpa parents ye! Tgu kat lobby je. Tapi nampak effort dia kat situ.

Jambatan Putrajaya tu jadi tempat meleraikan segalanya.
Bersungguh dia minta maaf, siap bagi aku hadiah baju brand Diesel, warna Purple.
Elok dalam simpanan lg, just tak boleh pakai je kerana faktor pengembangan badan.
Dan, kat situ jugak la dia luah perasan kat aku.
Takde segan silu, takde berkias..terus straight forward bagitau yg dia suka and sayang aku.

Aku?
Keras membisu, lepas tu aku menangis. Menangis? Why?
Sebab aku tak tau nak response dan sangat keliru. Aku masa tu sangat takde hati nak bercinta sbb baru lepas sakit hati dgn ex-bf, Aku tak sampai hati nak buka mulut masa tu sbb takut aku pula yg akan sakitkan hati org, lagi satu aku tak tau apa aku rasa masa tu.
Then, apa yg aku boleh buat, aku menangis la dan simpan semuanya dalam diari hatiku, Ahaks!

We back to normal,
Kita jadi kwn balik, and since that aku selalu la melepak balik kat restoran dia tiap kali balik dari kerja.
Aku dgn dia makin rapat, tapi aku tak pernah bagi response dekat dia soal hati. Tapi dia,
makin hari makin tunjuk kasih syg dia kat aku. Lama, sangat lama aku biarkan dia tepuk sebelah tgn,
tapi dia...tak pernah give up.
Aku membatu sbb byk benda aku fikir. First and for most, betul ke dia ni boleh dipercayai? Dia ni Arab yg boleh pakai ke tak boleh pakai? yg lain tu, aku mcm dah tak percaya lelaki masa tu sbb aku ditipu super hebat dgn ex-bf aku, additional keganasan rumahtangga sekali.
Aku tak pernah cerita dgn dia semua tu, setiap kali dia tny kenapa aku tak pernah response dkt dia,
aku just bgtahu, still not the right time to share.

Bentakan jiwa mungkin,
Satu hari aku duduk berdua dgn dia kat restoran dia..huuu!! mmg setiap hari berdua pun.
Tiba-tiba dia nak berbicara dgn aku terus dari hati ke hati, serious talk org kata.
Dia tny aku knp aku ignore feeling dia utk tempoh yg sangatttt lama. Okkk, no more excuses utk aku masa tu, so aku terpaksa keluarkan apa yg terbuku, tersimpan dlm hati.

"I'll help you to forget your pass, and let us give a try."
Itulah ayat yg keluar dr mulut dia lps sesi bercerita dgn dia.
I say yes sbb melihatkan dia yg tak penah give up and effort dia yg sgt tinggi to win my heart.

Saya kembali!! Ramadhan 2015

Hah, 3 tahun abaikan blog ni, 3 tahun ye, bkn 3 bulan, bukan 3 hari.
Kononnya nak jadi Blogger, tapi ke laut jadinya.
Tiba-tiba teringat blog, rasa macam perlu jugak update.
Klu takde org baca pun, just untuk kenangan sendiri. Baca balik last post, tergantung cerita.
Kelakar pulak baca bahasa aku guna 3 tahun lepas.
Kononnya bahasa blogger, kononnya!!!

Dan yang penting, cerita yg tergantung 3 tahun dulu, masih belum ada kesudahan.
Lama dan sangat jauh perjalanan aku ni.

Apa pun, smpi skrg saat aku menaip ni, dalam hati masih mengharap.
Yeahh!! masih....

Kenapa??
Aku buat sambungan cerita yg tergantung dulu.